flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представники ВС взяли участь у міжнародній конференції з питань співвідношення приватності та свободи медіа

14 жовтня 2024, 09:00

Делегація Верховного Суду долучилася до роботи Міжнародної конференції «Співвідношення між приватністю та свободою медіа: судова перспектива», яка відбулася в м. Вільнюсі в рамках головування Литви в Комітеті міністрів Ради Європи. До складу делегації ввійшли заступник Голови Верховного Суду Олександр Мамалуй, голова Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Михайло Смокович, секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Жанна Мельник-Томенко, судді Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді Анна Бучик, Ігор Дашутін, Вікторія Мацедонська, Володимир Соколов, Василь Шарапа, Олег Шишов, Микола Яковенко, а також заступник керівника Апарату Верховного Суду – керівник секретаріату Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Наталія Богданюк. Захід відбувся за участю голови та суддів Вищого адміністративного суду Литви і суддів Вищого адміністративного суду Польщі.

Учасники конференції, яка проходила у Вільнюському університеті, охопили багато важливих питань. Йшлося, зокрема, про судові стандарти в Європі щодо незалежності та обмеження свободи вираження поглядів, узгодження цінностей і правової системи, гармонізацію цінностей у праві, участь суддів у публічних дискусіях. Ознайомилися присутні і з підходом Вищого адміністративного суду Литви щодо забезпечення приватності та свободи ЗМІ в рамках верховенства права. Виступ голови КАС ВС Михайла Смоковича стосувався адміністративного судочинства України в аспекті євроінтеграційних процесів.

Члени делегації відвідали Вищий адміністративний суд Литви і взяли участь у тристоронньому круглому столі, під час якого обговорили питання щодо ролі адміністративних судів у забезпеченні ефективного захисту прав людини у сферах державного управління. Також представники адміністративних судів України, Литви та Польщі окреслили виклики, з якими стикається система адміністративних судів.

Конференція організована Національною судовою адміністрацією Литви у співпраці з Вищим адміністративним судом Литви, Вільнюським університетом та Міністерством закордонних справ Литовської Республіки.

Фото надали організатори.

Верховний Суд